Terug

Print


Orgelconcert 6 november a.s. Requiem van Fauré

 

 

 

 

Maria van Jessekerk
Burgwal 20, 2611 GJ Delft
Requiem van Fauré
Kamerkoor Couleur Vocale o.l.v. Jos Vranken
Petra Veenswijk (orgel)
6 november 2011
aavang 15:00 uur
toegang vrij, deurcollecte na afloop

 

Concertprogramma

 

1). Prélude funèbre                                         Joseph- Guy Ropartz
orgelsolo                                                                    (1864- 1955)

 

2). Requiem in d mineur, opus 48                    Gabriel Urbain Fauré
voor koor, solisten en orgel                                       (1845- 1924)

  1. Introïtus et Kyrie
  2. Offertorium
  3. Sanctus
  4. Pie Jesu
  5. Agnus Dei en Lux Aeterna
  6. Libera Me
  7. In Paradisum

 

 

Tekstvak:  Prélude funèbre van Joseph- Guy Ropartz
Joseph Ropartz was afkomstig uit Quingamp (Bretagne). Hij studeerde o.a. compositie en orgel in Parijs bij J. Massenet en C. Franck. De Prélude funèbre werd gecomponeerd in 1886 en is bedoeld als “voorspel” op de uitvaart. De compositie begint met de grondstemmen van het orgel. Verrassende modulaties leiden naar het “Dies Irae” thema (Dies Irae = dag des oordeels) gespeeld in het pedaal met de solostem Vox humana. Het geheel sluit in een mystieke sfeer af.

 

 

 

 

 

 

 

Requiem van Gabriel Fauré, voor solisten, koor en orgel.
Gabriel Urbain Fauré was één van de belangrijkste Franse componisten van zijn generatie, samen met zijn jongere tijdgenoten Claude Debussy en Maurice Ravel. Fauré studeerde onder meer bij Saint-Saëns aan de kerkmuziekschool in Parijs, waarna hij organist werd in Rennes en later in verschillende Parijse kerken. In 1897 werd hij docent compositie aan het Nationale Conservatorium in Parijs en in 1905 werd hij directeur van dit instituutTekstvak:  Fauré componeerde zijn Requiem in d mineur, opus 48 tussen 1877 en 1890. Het is Fauré’s bekendste langere werk. Het stuk is oorspronkelijk geschreven voor koor en orkest. Vanmiddag hoort u een bewerking voor koor en orgel. Fauré componeerde dit werk zonder speciale bedoeling. Hij had er gewoon genoeg van om steeds dezelfde muziek te moeten spelen tijdens begrafenissen in de Madeleine-kerk in Parijs. Niettemin zou het overlijden van zijn vader in 1885 en van zijn moeder twee jaar later, op oudejaarsavond 1887, een persoonlijke aanleiding geweest kunnen zijn. Op die manier zou het Requiem beschouwd kunnen worden als een uiting van zijn eigen droeve ervaringen. Fauré verklaarde later naar aanleiding van zijn Requiem:
“Van mijn Requiem wordt wel gezegd dat het niet de verschrikking van de dood uitdrukt, iemand noemde het een slaapliedje van de dood. Maar zo ervaar ik ook de dood: eerder als een gelukkige bevrijding, een verlangen naar het geluk in het hiernamaals, dan als een pijnlijke overgang… Mijn Requiem heb ik zomaar gecomponeerd… voor mijn plezier, als ik dat zo mag zeggen… Misschien heb ik hiermee onbewust gezocht naar een manier om te ontsnappen aan het vaste ritueel. Ik begeleid immers al heel lang begrafenisdiensten op het orgel. Ik heb er meer dan genoeg van. Ik wilde eens iets anders doen”. Het Requiem werd ook uitgevoerd op de begrafenis van Fauré op 5 nov. 1924.

Uitvoerende:

Tekstvak:  Kamerkoor Couleur Vocale is het kamerkoor van de Zangkoren "Deo Sacrum" in Poeldijk en werd in mei 1984 opgericht door  heer Jos Vranken. De nadruk ligt op de romantische en hedendaagse koormuziek. Het ledental van het kamerkoor ligt momenteel rond de twintig en jaarlijks worden enkele concerten gegeven, waaronder in ieder geval een kerstconcert in een van de Westlandse plaatsen.

Jos Vranken studeerde aan de Rooms Katholieke Kerkmuziekschool St. Caecilia te Utrecht bij o.a. Herman Strategier en Albert de Klerk, later bij Louis Stotijn; verder bij Paul Pella en Heinz Schauwinhold.
Als dirigent is hij meer dan 50 jaar werkzaam op het gebied van het oratorium, de Katholieke kerkmuziek en de [a cappella] koorzang. Hij is voorzitter van de stichting Liedbundel [Gezangen voor Liturgie] en voor de stichting Studie- en Oratoriumprojecten leidt hij het project "Tonen 2000" in Westland. Als voorzitter van de Stichting Euregio Koorzang realiseerde hij het eerste Euregio Symposium Koorzang in Kerkrade; hij was voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Koordirigenten. Hij leidt de volgende koren: Liturgisch Koor Cantate Domino te Den Haag, Zangkoren “Deo Sacrum” te Poeldijk
Tekstvak:  Jos adviseert regelmatig en maakt vaak deel uit van jury's bij internationale koorevenementen zoals de Koor-Olympiade 2000 in Linz, in 2002 in Busan, Korea en 2006 in Xiamen (China). Jos Vranken is Ridder in de Orde van oranje Nassau, Commandeur in de Orde van Gregorius de Grote en drager van de erespeld van de gemeente Monster. Hij ontving de stadspenning van de gemeente Den Haag, de plaquette van de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging, de Médaille d'Argent van "Arts Sciences et Lettres" Parijs en de onderscheiding Pro Cultura Hungarica. In 2008 ontving hij de “Westland-Stek”, het ere-insigne van de gemeente Westland en hij ontving de Gouden Reversspeld met Robijn van de Koninklijke Christelijke Zangersbond.

 

Petra Veenswijk studeerde orgel, clavecimbel en kerkmuziek aan het Rotterdams conservatorium. Zij behaalde het diploma uitvoerend musicus orgel in 1989 bij André Verwoerd, en Bernard Winsemius, en clavecimbel in 1990 bij David Collyer.
In 1985 won zij het Nationaal Orgelconcours te Leiden in de categorie “muziek van de twintigste eeuw”. In 1990 behaalde zij de derde prijs en de publieksprijs op het internationaal Rijnstreek Orgelconcours te Nijmegen. Met een beurs volgde zij na haar diplomering een jaar lang interpretatielessen bij Daniël Roth te Parijs. Petra vervolgde haar studie in Parijs aan het "Conservatoire National de Région" te Parijs bij Marie- Louise Jaquet- Langlais en Jean Langlais. Deze studie bekroonde zij met de "Prix d'Excellence"(1991).

In de jaren 1989- 1991 volgde zij diverse interpretatie- cursussen aan de Schola Cantorum, eveneens in Parijs, bij o.a. M.C. Alain en G. Litaize. Als Internationaal concertorganist geeft zij jaarlijks een groot aantal concerten zowel in het binnen als buitenland. Haar repertoire omvat het gehele orgel oeuvre van oude tot en met de hedendaagse orgelliteratuur, met een speciale voorkeur voor het Frans symfonische repertoire. Petra is een regelmatig gevraagd jurylid van orgel- en muziekconcoursen. Zij geeft lezingen en workshops met name over Frans romantische orgelmuziek en de muziek van Jean Langlais. Regelmatig verzorgde zij orgelbespelingen voor de radio. Inmiddels heeft zij vier CD´s uitgebracht met Frans symfonische orgelrepertoire.
Sinds 1987 is zij als organist verbonden aan de Maria van Jessekerk te Delft en vanaf 1994 combineert zij de functie van organist/ dirigent. In 1996 werd zij onderscheiden met de Médaille d’Argent van “Arts- Sciènces Lettres”, Parijs.

 

Zangsolisten zijn;   Trudy van Rijn- den Ouden, sopraan
Martien van Dijk, bariton

 

 


Gemaakt door Ruben van den Engel 2011